Miejskie Zakłady Sanitarne

Historia obiektu

Ulicę Spokojną wytyczono w rejonie zwanym Kaźnicą ze względu na wykonywane tu wyroki śmierci. W pobliżu swoją siedzibę miał też miejski hycel. W styczniu 1906 r. miasto zakupiło tu grunty. W sześć lat później oddano do użytku Miejskie Zakłady Sanitarne i w pobliżu spalarnię śmieci. Budynki zakładów zostały zaprojektowane przez świetnego architekta Juliusza. Od samego początku było to miejsce, które nie miało najlepszej sławy. Do zadań zakładów należało m.in. odrobaczanie, odwszawianie i dezynsekcje dzieci, przewóz martwych noworodków do prosektorium, kąpiele bezdomnych,  itp.
Zakłady i spalarnia funkcjonowały przez cały okres XX-lecia i II wojny światowej, dopiero w 1944 r. część budynków została zbombardowana (m.in. spalarnia, której już nie odbudowano). Po wojnie pozostałości spalarnia wykorzystano na kotłownię. Zakłady funkcjonowały do momentu przejęcia terenu przez ASP i rozpoczęcia procesu adaptacji obiektów na cele edukacyjne.