Fabryka Sukna Büttnerów w Bielsku Białej

Historia obiektu

Założycielem fabryki był bielski sukiennik Karol Traugutt Büttner. W 1868 zakupił on dom z ogrodem przy ul. Sukienniczej, do którego dobudował od strony ul. 1-go Maja budynek wraz z oficynami, gdzie produkował tkaniny wełniane. Po jego śmierci w 1884 r. zakład odziedziczyli bracia Karol Teodor i Gustaw Adolf, którzy przekształcili spółkę w fabrykę sukna. W 1889 przystąpiono do rozbudowy zakładu według proj. Andreasa Walczoka. Wybudowano wówczas nowy budynek przy ul. Sukiennej oraz kotłownię. Wprowadzono również do produkcji napęd parowy. W 1900 zakład „Karl Büttner Sohn” rozbudowano o dwupiętrową halę, a w latach 1906-07 nabyto przylegającą ślusarnię, którą przebudowano i połączono z istniejącym kompleksem. W dwudziestoleciu międzywojennym zakład zajął się także tkaniem dywanów. Po wojnie został odebrany właścicielom i upaństwowiony. Wszedł wówczas w skład ZPW im. Leona Laska, później znany jako „Bewelana”. W 1983 część pomieszczeń przeznaczono na ekspozycje Muzeum Techniki i Włókiennictwa. W 1992 rozpoczęto remont obiektu i modernizacje dostosowując go do przestrzeni ekspozycyjnej, a w 1996 otwarto pierwszą część ekspozycji na parterze. Piętro udostępniono dla zwiedzających rok później.